Kat Mana Nak Selit Takaful dalam Bajet Bulanan?

Takaful ni nak ambik sebelum dah tolak ketepi semua bajet belanja atau lepas tolak bajet takaful baru belanja? Ada 3 kategori orang. 1) Yang pertama, dia buat saving dulu. Balance tu baru belanja 2) Yang jenis kedua, dia belanja dulu. Kalau ada lebih baru simpan. 3) Yang jenis ketiga, dia belanja dulu. Tengok-tengok takda lebih…

Strategi memburukkan pihak lawan untuk menang!

Dalam dunia berniaga, kita tak boleh lari daripada kewujudan persaingan. Melainkan kita melakukan sesuatu yang memang baru dan tak pernah dilakukan orang lain sebelum ini. Katakan kita memulakan sesuatu yang baru pun, akan sampai satu masa yang orang lain cuba untuk muncul menjadi pesaing kita. Memburukkan orang lain adalah strategi terbaik!  Sebagai peniaga, kita ingin…

Apakah pelan Takaful yang TERBAIK untuk anda?

Kadang-kadang kita terlampau teruja dengan apa yang diceritakan oleh ejen-ejen takaful tentang apa yang patut kita ambil. Cover ini, cover itu, semua kita cover! Fuhh!! Nak pecah otak fikir nak buat keputusan ni! Saya seorang ejen takaful, tetapi saya cuba huraikan tajuk ini seringkas dan seadil yang mungkin. “Apakah pelan takaful TERBAIK yang patut saya…

Masalah UTAMA dalam Perniagaan

  Anda seorang peniaga kecil, sederhana, besar, gergasi? Tidak kira berapa besar perniagaan anda. Setiap perniagaan yang berasa tertekan kerana prestasi sales tidak naik-naik atau merudum secara mendadak sebenarnya mempunyai SATU MASALAH yang sama. Dalam keadaan begini, peniaga akan mencari apakah punca kepada masalah tersebut. Walaupun ianya satu masalah yang simple, saya sarankan kepada anda untuk membaca…

Kalau saya pengsan, siapa nak uruskan insurans saya?

Saya dah ada medical card. Saya faham yang saya perlu membayar deposit hospital sekiranya saya perlu dimasukkan ke wad. Ada pulak medical card yg ada co-takaful dan seumpamanya yang memerlukan saya membayar sejumlah duit sebelum saya boleh discharge daripada hospital. Soalan saya, katakanlah saya terlibat dalam kemalangan dan saya pengsan! Saya berseorangan dan orang awam membantu…

Mesin Cetak Duit

Ini cerita dongeng.. Saya pernah mendengar cerita ini daripada agency manager saya. Saya tidak pasti dari mana asalnya cerita ini, tetapi ianya satu cerita dongeng yang bagus untuk diambil iktibar dan pengajaran. Baca sehingga habis, semoga penulisan ini bermanfaat buat anda. Andaikan ini cerita benar. Katakan dalam hidup, anda diberikan satu mesin cetak duit. Hanya…

Nak pilih yang ‘Murah’ atau ‘Mahal’?

Kita biasa membeli sesuatu kerana harganya. Tak kiralah apa yang kita beli. Semua orang tahu benda yang mahal ni selalunya lebih berkualiti. Kalau beli kereta, yang lebih mahal mesti ada kelebihannya yang tersendiri. Ada ciri keselamatan yang lebih, aksesori kecantikan yang lebih dan sebagainya. Kalau beli rumah, yang lebih mahal mesti ada kelebihannya. Ruang yang…

Saya dah ada kanser, boleh ke nak apply Insurans atau Takaful

Boleh, kenapa tak boleh? Masa nak memohon tu tak perlu declare sakit apa-apa. Insya Allah lulus! TAPI…. Ada tapinya. Tapi sayangnya, insurans atau takaful anda takkan cover untuk rawatan anda. Mungkin anda saja nak apply sebab teringin nak memiliki medical card dengan nama anda tertera atas medical card tersebut. Boleh je. “Bagaimana pula sekiranya semasa…

Resipi Utama untuk BERJAYA

Seringkali kita cuba mencari apakah resipi untuk berjaya. Tak kiralah berjaya dalam apa-apa sekalipun. Semua orang ingin berjaya dalam pelajarannya, dalam pekerjaannya, dalam perniagaannya, dalam rumah tangganya, mahupun dalam kehidupannya secara keseluruhan. Setuju?  Maka ramai manusia cuba untuk mencari ilmu (knowledge) dan kepakaran (skills) untuk mencapai kejayaan yang mereka inginkan.  Salahkah jika seseorang itu berusaha…

3 Kriteria dalam memilih Pelan Takaful Anda

Dalam memilih jenis pelan takaful yang sesuai untuk anda, terdapat tiga (3) kriteria yang anda perlu lihat. Namun anda hanya boleh memilih dua (2) sahaja. Lain orang, lain keperluan dan kehendak. Semoga artikel ini dapat membantu anda untuk membuat keputusan dengan lebih bijak. 3 KRITERIA yang perlu anda PERTIMBANGKAN. 1/ Nilai PERLINDUNGAN (pampasan kematian, cacat kekal,…

4 Sebab Utama Anda Perlukan Takaful

Kita hanya mampu merancang, Allah yang menentukan.   Dalam kehidupan kita, kita merancang untuk yang terbaik, dan bersedia untuk perkara yang tidak diduga. Betul? Takaful diwujudkan bagi memastikan kita dilindungi dari sudut kewangan sekiranya kita terjatuh ke dalam salah satu dari 4 perangkap besar kehidupan. Nak tak nak, kita pasti akan terjatuh ke dalam sekurang-kurangnya salah…

Perlindungan Komprehensif

KOMPREHENSIF boleh ditafsirkan sebagai “serba lengkap”. Contohnya bila kita membuat order di kedai makan, selalunya kita akan order makanan sekali dengan minuman. Barulah lengkap, betul? Baik. Dari segi perlindungan takaful. Ramai orang kini sedar betapa pentingnya untuk memiliki kad perubatan untuk bersedia sekiranya terpaksa mendapatkan rawatan yang memakan kos yang tinggi. Tetapi berapa ramai yang…