Kalau Kenal Waris Kepada Mangsa, Sila Hubungi Saya

“Assalam ada sapa kenal pakcik ni dia terbalik motor kat bertam tadi sekarang saya bawa mai hospital kepala batas…kalau sapa kenal waris dia hubungi saya xxxxx di xxx-xxxxxx.” Kadang-kadang bila skrol Facebook, pernah tak ternampak post-post macam ni? Mungkin korang sendiri pernah berdepan dengan situasi ini. Korang menyaksikan insiden kemalangan, korang pun berhenti untuk tengok…

Dah Ada Insurans Company, Tak Perlu Beli Insurans Sendiri

“Dah Ada Insurans Company, Tak Perlu Beli Insurans Sendiri. Jimat.” Pertama sekali, tahniah! Bukan semua company menyediakan manfaat ini. Kalau company korang memang menyediakan manfaat medical insurance untuk staf-staf mereka, memang baguslah. Sekiranya perlu, gunakan manfaat itu sebaik-baiknya. Tapi betul ke kita dah tak perlu ambil pelan perlindungan peribadi sendiri kalau company dah sediakan benefit…

Aku Punya Kisah Kahwin

Bercinta selepas nikah. Mungkin korang dah banyak dengar dan membaca cerita tentang bercinta selepas nikah. Tapi aku nak ceritakan jugak pengalaman aku dan kupas pendapat peribadi tentang topik ni. Aku kenal dengan isteri aku, Nurul Zahirah (nama panggilan Yuyu) sejak aku berumur 3 tahun. Waktu tu dia umur 2 tahun. Beza setahun daripada aku. Sebaya…

Telur Besi

Nak meniaga ni tak boleh kecut telur. Lagi-lagi kalau nak meniaga insurans dan takaful. Aku ni ada masa berani, ada masa penakut, kecut telur. Ada masa rajin, lepas tu malas. Nak rajinkan diri balik tu kena paksa la diri!  Aku dalam misi nak menjadikan telur aku “telur besi”! Hehehe.. Macam mana telur besi tu? Maknanya…

3 Sebab Untuk Beli Medical Card dengan “Savings/Simpanan”

Kat luar sana banyak pilihan untuk membeli medical card. Ada yang murah, ada yang mahal, ada yang cover individu, ada yang pakej satu keluarga. Secara umumnya, semua syarikat insurans dan takaful di Malaysia diselia dan dikawal oleh Bank Negara Malaysia. Bermakna, harga untuk manfaat-mafaat tertentu adalah lebih kurang sama. Maka, sesebuah syarikat tak boleh mengatakan…

Kat Mana Nak Selit Takaful dalam Bajet Bulanan?

“Takaful ni nak ambik sebelum dah tolak ketepi semua bajet belanja atau lepas tolak bajet takaful baru belanja?” Ada 3 kategori orang. 1) Yang pertama, dia buat saving dulu. Balance tu baru belanja 2) Yang jenis kedua, dia belanja dulu. Kalau ada lebih baru simpan. 3) Yang jenis ketiga, dia belanja dulu. Tengok-tengok takda lebih…

Strategi memburukkan pihak lawan untuk menang!

Dalam dunia berniaga, kita tak boleh lari daripada kewujudan persaingan. Melainkan kita melakukan sesuatu yang memang baru dan tak pernah dilakukan orang lain sebelum ini. Katakan kita memulakan sesuatu yang baru pun, akan sampai satu masa yang orang lain cuba untuk muncul menjadi pesaing kita. Memburukkan orang lain adalah strategi terbaik!  Sebagai peniaga, kita ingin…